Referitor la procedura de executare silită, este important de știut că în situația în care debitorul unei obligații scadente nu își îndeplinește de bună voie obligația, aveți posibilitatea începerii executării silite împotriva acestuia, adresându-vă în acest sens unui executor judecătoresc.
Competența executorului judecătoresc ce urmează să pună în executare titlul executoriu, se stabilește în funcție de domiciliul/ sediul debitorului, ce trebuie să se află în circumscripţia aceleiaşi Curţi de Apel în care îşi are sediul biroul executorului judecătoresc sesizat.
Într-o primă fază, executorul judecătoresc este sesizat, în baza unei cereri de executare silită formulată de către creditor împotriva debitorului, la care se anexează titlul executoriu în original și o taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 lei.
În cadrul cererii, trebuie indicată forma de executare ce se dorește a fi efectuată în vederea recuperării creanței, respectiv: urmărirea bunurilor mobile, urmărirea bunurilor imobile și poprirea.
Prin titlu executoriu se înțelege: o hotărâre judecătorească pronunțată de o instanță de judecată, ce poartă mențiunea definitivă, contract de credit, cec-ul, cambia, biletul la ordin, contractele de împrumut, contractele de locațiune etc.
În maxim 3 zile de la momentul înregistrării cererii de executare silită, executorul judecătoresc, are obligația să solicite instanței de judecată încuviințarea executării. Instanta de executare, la rândul ei, trebuie să soluționeze cererea în termen de maxim 7 zile de la înregistrare, prin încheiere dată în cameră de consiliu, fără citarea părților
În cadrul unui dosar de executare silită, executorul judecătoresc realizează următoarele verificări:
– la Direcția de Evidență a Persoanelor pentru a afla datele de identificare corecte ale debitorului, – la toate instituțiile de credit prin care se solicită să se comunice dacă debitorul figurează in evidențele acestora cu conturi bancare;
– la Direcțiile de Impozite și Taxe Locale, pentru a afla dacă debitorul figurează cu bunuri impozabile;
– la Inspectoriatul Teritorial de Muncă, Agenția Națională de Ocupare a Forțelor de Muncă și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casele de Pensii, pentru a afla dacă debitorul figureaza cu loc de muncă sau cu dosar de pensie.Demararea procedurii de executare silită presupune anumite cheltuieli.
Astfel, cheltuielile inițiale ce presupun deschiderea dosarului și efectuarea unor verificări, sunt avansate de către creditor. De exemplu: taxa judiciară de timbru în cuantum de 20 lei pe titlu executoriu, avansul de onorariu al executorului judecătoresc, onorariul avocațial, taxa la Evidența Persoanelor daca este cazul, taxele la Cartea Funciară dacă este cazul, precum și alte cheltuieli necesare demarării executării silite.
Atât cheltuielile inițiale ce se avansează de către creditor cât și celelalte ce se fac pe parcursul executării silite, urmează să fie recuperate de la debitor.