În data de 14.05.2020 a fost adoptată Hotărârea CNSSU nr. 24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

Numărul crescut de persoane infectate cu virusul covid-19, dar și apariția zilnică de cazuri noi a dus la adoptarea Hotărârii CNSSU nr.24/14.05.2020, prin care se trece de la starea de urgență la starea de alertă.

În starea de alertă o parte din drepturile și libertățile cetățenești sunt în continuare restrânse. Starea de alertă a fost instaurată pe o perioada de 30 zile.

Măsurile de prevenire și control ale infecției sunt prevăzute în Anexa la Hotărârea 24/14.05.2020.

Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție sanitară se adoptă prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului cu competență în domeniu.

În starea de alertă apare obligația purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite. Aceasta este obligatorie în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun, la serviciu, în magazine și în toate spațiile închise.

Se menține obligativitatea muncii la domiciliu, acolo unde este posibil.

Au mai fost aduse schimbări și în domeniul medical, respectiv se poate merge la spital, chiar dacă nu avem urgențe, însă, este necesar să avem, în prealabil, o programare.

Totodată s-au deschis cabinetele dentare, saloanele de înfrumusețare, însă cu respectarea regulilor de protecție și prevenire, impuse de Anexa la Hotărârea nr.24/14.05.2020.

O altă noutate, o reprezintă faptul că, se poate participa la slujbele religioase care sunt organizate în aer liber. La evenimentele ca, nuntă, botez, inmormântare pot participa un număr de  maxim 16 persoane. Dacă evenimentul se va ține în curtea bisericii numărul participanților nu este limitat, insă cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție socială.

Aceste activități trebuie să se desfășoare astfel încât să fie respectate toate condițiile de siguranță și să se ia măsuri pentru organizarea activității, astfel:

  1. accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
  2. să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade Celsius;
  3. să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghișeelor.

Se vor redeschide parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. Instituțiile de învățământ rămân închise.

Pentru toate persoanele care vin din străinatate, se instituie posibilitatea carantinarii/izolării la locuința, împreună cu familia/apartinătorii cu care locuiesc împreună.

O importantă schimbare se referă la faptul că, se va putea circula fără declarație pe proprie răspundere, declarație care, până acum, era obligatorie. Declarația nu este necesară dacă se circulă în interiorul zonei metropolitane.

Astfel, conform art. 11 din Legea 351/2001 fac parte din zona Metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 km față de orașul principal.

Însă, atunci când se circulă în afară zonei metropolitane declarația pe proprie răspundere este necesară.

Această declarație, poate fi folosită de mai multe ori, dacă se respectă același traseu, respectiv nu este necesar, că la fiecare deplasare să redactăm o nouă declarație. Astfel, se poate folosi declarația inițială, tăind cu o linie data inițiala și se va completata noua dată, aferentă zilei în care are loc deplasarea.

Masuri si interdictii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *