Cea mai importantă condiție pentru admisibilitatea cererii de divorț prin acordul părților, este existența consimțământului liber și neviciat al soților.

Astfel, desfacerea căsătoriei prin acordul părților, în fața instanțelor de judecată, se poate realiza prin 2 modalități:

– Divorțul la cererea ambilor soți;

– Divorțul la cererea unuia dintre soți, acceptată de către celălalt soț.

Instanța competentă să soluționeze cererea de desfacere a căsătoriei, este Judecătoria în circumscripția căreia se află ultimul domiciliu comun al soților, dacă cel puțin unul dintre soți mai locuiește la ultimul domiciliu comun.

În cazul în care soții nu au avut niciodată domiciliu comun sau dacă nici unul dintre soți nu mai locuiește la ultimul domiciliu comun, instanța competentă să se pronunțe asupra cererii de desfacere a căsătoriei este Judecătoria de la domiciliul soțului chemat în judecată.

Indiferent dacă divorțul se solicită la cererea ambilor soți sau la cererea unuia dintre soți, acceptată de către celălalt soț, instanța de judecată pentru a admite cererea trebuie să verifice îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

  • căsătoria să fie valabil încheiată;
  • existența capacității depline de exercițiu a soților;
  • existența consimțământului liber și neviciat al soților cu privire la desfacerea căsătoriei;
  • achitarea unei taxe de timbru în cuantum de 200 lei, potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

Divorțul la cererea ambilor soți:

Într-o astfel de situație, cererea de divorț trebuie să fie semnată de către ambii soți sau de către un mandatar, cu procură specială autentică.

Instanța de judecată, la termenul fixat pentru soluționarea cererii de divorț, urmează să verifice dacă soții stăruie sau nu în desfacerea căsătoriei. Astfel, ambii soți trebuie să se prezinte personal în fața instanței de judecată. În situația în care au mandatat o altă persoană, aceasta are obligația să se prezinte la termenul fixat în cauză, cu procura primită de la soțul pe care îl reprezintă.

În cazul în care soții stăruie în desfacerea căsătoriei, instanța de judecată va pronunța desfacerea căsătoriei, fără a administra alte probe în susținerea cererii acestora.

Divorțul pe baza cererii unuia dintre soți acceptată de celălalt soț:

În această situție, pentru că instanța de judecată să pronunțe divorțul, trebui să verifice dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • recunoașterea de către soțul chemat în judecată a faptelor care au dus la destrămarea căsătoriei;
  • soțul care a formulat și înregistrat cererea de divorț să fie de acord cu desfacerea căsătoriei pe baza acordului soților.