Administrator societate.Durata mandat administrator, durata funcționare societate. Avocat infiintări societăți. Societatea cu răspundere limitată ( S.R.L.) este cea mai întâlnită formă de organizare a unei societăți din România, mulți preferă această formă de organizare deoarece are mai multe avantaje față de celelalte forme de organizare a societăților. Se infiintează intr-un timp scurt (actele necesare infiintării unui S.R.L.le gasiti la noi pe site, intr-un alt articol postat), iar conform ultimelor reglementări nu mai există obligativitatea depunerii unui capital social minim.
Activitatea desfășurată de către o societate cu răpundere limitată este guvernată de dispozițiile Legii 31/1990.
Potrivit dispozițiilor legale, in actul constitutiv al unei societăți este obligatoriu să se treacă durata de funcționare a unei societăți, dar și durata mandatului administratorului.
Astfel, potrivit celor menționate de Oficiul Registrului Comertului, la durata de funcționare a unei societăți trebuie să se treacă mențiunea ” durata nedeterminată” și nu sintagma nelimitată.
In acest sens sunt si prevederile legale, respectiv art. 1885 Cod Civil prevede că ”(1) Durata societăţii este nedeterminată, dacă prin contract nu se prevede altfel. (2) Asociaţii pot prelungi durata societăţii, înainte de expirarea acesteia.”
Raportat la durata unei societăți, in doctrina se arată ”chiar dacă durata societăţii este nedeterminată, aceasta ar putea înceta, conform art. 1930 noul C. civ., după atingerea scopului precis pentru care a fost constituită sau prin acordul asociaţilor pentru desfiinţare (mutuus dissensus).”
Prin urmare, dacă asociații nu doresc stabilirea unei perioade determinate de funcționare a societății, in actul constitutiv al societății se va menționa sintagma de la art. 1885 Cod Civil, ”nedeterminată”.
In privința administratorului, acesta poate fi desemnat din afara societății sau poate fi chiar unul dintre asociați. Administratorul unei societăți este numit, la infiintarea societății, prin actul constituiv al societății, tot aici sunt prevăzute si obligațiile și drepturile acestuia.
Totodată, in actul constitutiv al societății trebuie să se precizeze durata mandatului administratorului, in caz contrar se consideră că acesta are un mandat de administrare pe o perioadă determinată de 3 ani.
Asadar, durata mandatului administratorului se va menționa la constituirea societății sau in cazul unor actualizări ale actului constitutiv al societăți este nevoie să se facă mențiune și cu privire la modificarea mandatului administratorului, dintr-o perioadă nedeterminată in perioada determinată. Mai menționăm că, administratorul desemnat la constituirea societății poate fi schimbat pe parcursul existenței societății.